L’empresa de serveis de gestió estratègica i màrqueting digital Myvetpet Consulting entrevista a David Jolis, especialista en traumatologia i coordinador de l’àrea de cirurgia de l’Hospital Veterinari Riera Alta de Barcelona. Coneix els nous equipaments i serveis de videoendoscòpia i laparoscòpia de Grup Riera Alta.
Myvetpet – Funcions
Hola David Jolis, si us plau, explica’ns quines són les teves funcions a l’hospital?
Les funcions són moltíssimes. Encara que atenc visites ordinàries, la meva principal àrea és la traumatologia, pràcticament un 75% del meu temps està dedicat a ella. També sóc coordinador de l’àrea de cirurgia, faig seguiment dels treballs de cirurgia de la resta de l’equip de cirurgians.
Myvetpet – Experiència
Quants anys portes dedicat a la veterinària? Com has arribat fins aquí?
Jo vaig començar l’any 96, fa ja 25 anys. Vaig venir aquí a fer pràctiques, en aquest mateix hospital, que llavors era una clínica. Mentre estudiava col·laborava en el servei d’urgències, vaig acabar la carrera, em van contractar i vaig començar treballant en Urgències. Després vaig realitzar visites ordinàries de tota mena: veterinari de carrer, dermatologia, oftalmologia, de totes les seccions com un veterinari de medicina general.
Me’n vaig anar formant i especialitzant en traumatologia i cirurgia general. Per aquell temps gairebé no es feia res. Els gossos que es trencaven les potes, s’embenaven i cap a casa. Amb els anys vaig adquirir una elevada experiència fins a exercir un servei de traumatologia d’alt nivell.
A més han millorat moltíssim els tractaments i els diagnòstics. Tot s’ha modernitzat, han sortit aparells d’imatge boníssims, s’han millorat els sistemes d’anàlisi. Ara podem tenir un aparell de radiologia digital o una anàlisi al moment. Tot això ha millorat els diagnòstics moltíssim més que quan vam començar.
A més, l’educació de la gent respecte a la mascota ha augmentat molt, hi ha més consciència i exigència. S’ha millorat molt la qualitat de vida dels animals, sobretot dels gats, que eren els grans desconeguts i ara tractem a bastants més gats que abans.
Myvetpet – Equipament i novetats: videoendoscòpia
Parla’ns de l’equipament que disposeu a l’Hospital Riera Alta. Quines novetats heu incorporat recentment?
Ens anem reequipant de forma constant. Els aparells de radiologia de fa uns anys s’han d’anar renovant, els digitalitzadors es renoven… tot es va renovant perquè tot té una caducitat. Però recentment l’adquisició més important ha estat el videoendoscopi. Hem comprat un aparell de la marca Storz, una marca top en aquest món. I ens serveix per fer moltíssimes intervencions de mínima invasió: des de castracions, fins a treure mitjons de l’estómac, passant per l’artroscòpia, o fent biòpsies de fetge. Et dona un ampli marge de possibilitats.
Una cirurgia de mínima invasió, per exemple, és poder esterilitzar una femella per dues incisions que no mesuren més del diàmetre d’un boli Bic, no hem d’obrir l’abdomen i en principi el dolor és mínim. Els animals es desperten com si no li haguessis fet res.
En altres ocasions, per exemple si parlem de el món de la traumatologia, si abans havíem d’obrir una articulació per fer alguna acció com pot ser una úlcera d’un cartílag, ara per dues entrades podem fer això mateix. No tot es pot fer per artroscòpia, però hi ha molts procediments que abans eren més agressius i ara només són dos punts d’entrada.
A més les recuperacions en general són molt més ràpides i amb menys perills d’infeccions, amb menys perill que els animals es toquin les ferides… És infinitament millor.
Myvetpet – Laparoscòpia
Descriu-nos aquest equipament amb una mica més de detall: en què consisteix, com funciona.
La laparoscòpia consisteix a posar una càmera dins de l’abdomen d’un animal per poder veure tot el que és l’interior, introduint un gas que és CO2, i et dona una imatge total de l’abdomen. Llavors s’afegeix un altre punt d’entrada en el qual introdueixes les pinces o canal de treball. Per exemple, si és una esterilització, vas a buscar l’ovari i el cauteritzes, i pel mateix canal de treball ho treus. Si és una biòpsia, introdueixes un trocar de biòpsia o una pinça de biòpsia i adquireixes una mostra del teixit que necessitis.
En el cas de l’esterilització, si es realitza amb cirurgia convencional no veus res. Només veus els ovaris perquè fas un tall per treure els ovaris, la matriu i fer l’esterilització. En canvi amb la laparoscòpia tens l’avantatge que pots fer un escombrat de tot l’abdomen, les coses que podrien passar-se per alt en una esterilització normal, en una laparoscòpia et fixes en el fetge, en la bufeta, en els ronyons, i veus tot. Tens un camp visual. És com si et fiquessis dins el gos.
Tot això evidentment necessita d’una corba d’aprenentatge, no és com jugar als videojocs, requereix de formació. Hem incorporat aquest servei i un 10% dels propietaris de mascotes que optaven per la cirurgia convencional ja han decidit fer-ho per laparoscòpia.
Myvetpet – Aventatges de la laparoscòpia
Quin valor afegit i avantatges aporta als pacients?
Els seus avantatges? En principi tot són avantatges. Per a la mascota, és la reducció del dolor i la capacitat de recuperació. Per al propietari, que ha de de cuidar menys les seves ferides, probablement no ha de portar el collar isabelino, no ha de fer cures, es redueixen molt els antibiòtics…
Menys cures, i menys riscos. Es redueix el temps de la intervenció quirúrgica, i també de l’anestèsia per dos motius: menys temps i menys quantitat perquè a l’ésser una acció molt menys dolorosa, els nivells d’anestèsia i analgèsics baixen considerablement.
No és el mateix tenir un tall o una cicatriu de 5cm que dos punts d’entrada, i això parlant de castració que és una intervenció més senzilla. Però hi ha cirurgies per exemple com la gastropèxia, que en les races grans consisteix a unir l’estómac a la paret costal perquè no es formi una cosa que es diu dilatació vòlvul-gàstric, i fer aquesta cirurgia oberta comporta un tall considerable, perquè necessites un camp de treball important. Si ho fas per laparoscòpia, el camp de treball no és més que 3cm. Treus l’estómac per un punt i el sutures a la paret costal. Llavors és un gran avantatge perquè passes d’un tall d’uns 15cm a un tall d’uns 3cm.
Myvetpet– Els pacients
Des que heu incorporat els nous equipaments, amb quants pacients heu utilitzat aquests serveis? Quins han estat els resultats?
Han estat bastants: pacients als quals hem tret cossos estranys de l’estómac, mitjons, un ou, un ànec de fusta, una pilota… Això sempre que el cos estrany estigui a l’estómac. Quan el cos estrany passa al duodè, l’endoscòpia ja no serveix. Només serviria per als cossos estranys a l’estómac.
En esterilitzacions, un 10% han optat per la laparoscòpia. Estem molt contents perquè les gosses que estaven esterilitzades per aquest sistema han sortit com si no els hagués passat res. El propietari pregunta “però li heu fet alguna cosa?”, És un comentari típic.
També hem fet una gastropèxia. I també hem tret bastants espigues del nas, que són les més complicades de treure. Ara vindrà l’època en què això serà molt necessari perquè quan passa la primavera les espigues s’assequen i passen a ser rígides, i els gossos les oloren. L’espiga de Sant Jordi no és tendra, se l’empassen els gats i els produeix faringitis.
Hem fet rinoscòpies, vaginoscòpies i citoscòpies. Hem tret càlculs mitjançant, no una pura laparoscòpia, sinó amb laparoscòpia guiada. Posem el laparoscopi i per un forat traiem la bufeta i treballem des de fora.
Hem fet ja moltes coses, la veritat. Ara que ho estem recordant un pensa “quantes coses estem fent!”.
Myvetpet– Les clíniques referides
Com presteu aquest servei a les clíniques veterinàries? Quins són els procediments habituals si una clínica vol referir un pacient al vostre hospital?
Tenim alguns referits de forma habitual i clíniques del voltant que normalment requereixen els serveis de cirurgia convencional i traumatologia, en trauma ja som un centre de referència. I passat un temps suposo que també serem un centre de referència per realitzar intervencions amb fibroendoscopi i laparoscòpies.
Myvetpet – Com sempre, és un plaer compartir amb tu una mica d’aquest tan valuós temps i t’agraïm aquesta aportació que ens has fet avui.
David Jolis, Hospital Veterinari Riera Alta de Barcelona
David Vargas, Myvetpet Consulting